Громадський рух «Стоп цензурі!» змусить депутатів Верховної Ради оприлюднити декларації про доходи

Posted: 10.05.2011 in Верховна рада, Публічна інформація

Активісти Громадського руху «Стоп цензурі!» ініціюють 450 запитів до всіх депутатів Верховної Ради, в яких вимагатимуть оприлюднення декларацій про доходи. «На підставі Закону України «Про доступ до публічної інформації» просимо Вас повідомити, в яких засобах масової інформації і коли (точна дата) була оприлюднена Ваша декларація про доходи за 2010 рік.», – йдеться у зверненні. В разі, якщо декларація про доходи на 2010 рік не була оприлюднена в ЗМІ, ініціатори звернень просять надати її копію.

Запитами до депутатів ВР журналісти Руху підтримують громадську кампанію з впровадження та моніторингу виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації», який вступив в дію 9 травня 2011 року. Партнерами ініціативи виступили Всеукраїнська громадська організація Альянс «Майдан» й Партнерство «Новий Громадянин».

«Це, так би мовити, перевірка на вошивість. Можна говорити про абстрактні речі, а є те, що ближче до тіла, те, що називається «особисті фінанси». Оскільки депутати приходять у владу здебільшого не дуже багатими людьми, а йдуть або залишаються в ній гіпербагатими, то десь там приховуються секрети, – каже головний редактор сайту «Владометр.org» Вахтанг Кіпіані, – І такий, наприклад, щорічний моніторинг їхніх статків міг би бути для суспільства індикатором  їхньої чесності, відкритості й розуміння, що в «датському королівстві» щось треба міняти. Я думаю, що влада має перестати бути хлібним місцем». Також пан Кіпіані підкреслив, що оприлюднення декларацій про доходи може стати першим кроком до професіоналізації політики. «Всі знають, якими приходять у політику датські чи чеські парламентарії. Тільки ми не знаємо, якими приходять в політику представники нашого уряду. І я думаю, що це одне з дзеркал, я в яке можна дивитись. Очевидно, що таких дзеркал має бути тисячі», – зазначив він.

Керівник Бюро журналістських розслідувань «Свідомо» Єгор Соболєв вважає, що працюють тільки ті правила, яких люди самі дотримуються й вимагають їхнього дотримання від інших. «В Україні чимало хороших законів, які існують як папірець тому, що люди не знають про їх існування, не вимагають, щоб цих законів дотримувались, і самі їх не дотримуються. Все в руках людей. Не потрібно думати, що чиновник сам розкриє вікно й буде кричати, що він покаже документи про махінації з бюджетними коштами. Таких чиновників взагалі нема в світі, але в багатьох країнах є активні люди, які вимагають виконання законів від цих чиновників. Якщо таких людей у нас буде багато, то закон буде виконуватись».

Нагадаємо, що Закон України «Про доступ до публічної інформації» був ухвалений Верховною Радою 13 січня 2011 року. За словами одного з його авторів, депутата від БЮТу Андрія Шевченка, після того, як закон почне працювати, громадяни будуть прирівняні у правах до чиновників. «Те, що знає чиновник, те тепер зможе знати будь-який громадянин», – акцентую пан Шевченко.

Закон визначає, що публічна інформація, тобто інформація «отримана або створена в процесі виконання суб’єктами владних повноважень своїх обов’язків» відтепер повинна бути надана громадянам після їхнього запиту до державних органів. Зокрема, згідно із законом, не може бути обмеженим доступ до інформації «про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном.., умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно». Відкритою стануть також декларації про доходи осіб, які обіймають чи претендують на отримання посади у державних органах, а також декларації членів їхніх сімей. За відмову відповідати на запит, затримку або неправдиву інформацію чиновників будуть карати.

Залишити коментар